Is melk goed voor elk?

“Melk is goed voor elk.” Dat is wat mijn moeder vroeger zei toen ik nog een klein meisje was. Dat vond ik reuzeleuk want A, ik was dol op melk en B, mijn 2e naam is Elke. Dus ik zong regelmatig “Melk is goed voor Elke, melk is goed voor Eeeelke!” Ik deed er nog net geen dansje bij.

Ik vond het ook niet zomaar lekker, nee ik was echt verslaafd aan melk. Een liter per dag ging er zo doorheen en zoals de Jaegermeister gedronken moet worden, ijs- en ijskoud. Drama als we op vakantie gingen, want daar hadden ze niet de melk die ik lekker vond. Ik was namelijk ook heel merkvast. Alleen melk uit de Menken fabriek kwam erin, waar ik zelfs op eigen verzoek nog een keer een rondleiding heb gehad. Kun je nagaan hoe ver mijn melkliefde reikte. Mijn oma zorgde er bij terugkomst van onze vakantie daarom altijd voor dat er een vers pak melk in de ijskast stond, waar ik dan direct een halve liter van naar binnen werkte, want ja zeg ik had wel 2 weken ‘droog’ gestaan!

Maar was melk wel zo goed voor mij? Sinds ik voedingsadviseur ben en weet wat er allemaal in voeding zit en wat het met je kan doen, weet ik wel beter. Nu begrijp ik bijvoorbeeld pas waarom ik als kind zo vaak oorontstekingen had. Juist. Door de melk! Dit bevat namelijk caseïne dat een slijmachtige laag in het lichaam achterlaat, waar oa je slijmvliezen van kunnen opspelen. Daarom is het ook niet goed om zuivel te nemen als je verkouden bent, dat kan de klachten namelijk verergeren. Maar ja, in die tijd was dat helemaal niet bekend. Sterker nog, melk werd en wordt gepromoot door de voedingsindustrie als gezond en goed voor de botten. Dat laatste klopt helaas niet. Ja, er zit wel degelijk calcium in melk, maar het bevat ook andere stoffen die calcium nodig hebben om opgenomen te kunnen worden. Melk onttrekt daardoor zelfs calcium aan je lichaam! Het is niet voor niets dat botontkalking in Nederland het meest voorkomt van heel Europa, terwijl we nagenoeg het grootste zuivelland zijn. Rara, hoe kan dat. Voor een goede portie calcium kun je beter peulvruchten, groente (vooral groene bladgroente), ei, zaden en bepaalde noten eten. Nog gezonder ook.

Naarmate ik ouder werd vond ik een glas melk drinken steeds minder lekker. Het begon me tegen te staan en ik kon er soms zelfs misselijk van worden. Mijn lichaam gaf me bewust een seintje dat het niet goed voor me was. Sinds 10 jaar ben ik daar dan ook helemaal mee gestopt. Behalve met  koffie met melk. Voor mij al jaren een dagelijkse traktatie waardoor het des te moeilijker was om daarmee te stoppen. Met als gevolg een chronisch opgeblazen buik. Veel volwassenen die melk drinken hebben hier last van. Hoe dit komt? Als baby heb je het verteringsenzym lactose waardoor je melk (let wel: moedermelk) kunt afbreken. Als je ouder wordt verdwijnt dit enzym langzaam uit je lichaam, terwijl we wel melk blijven drinken. Van een zoogdier! Hoe bizar is dat eigenlijk, dat we zoogvoeding van een dier drinken op volwassen leeftijd?

Met deze wetenschap en door mijn aanhoudende chronische klachten ben ik in kleine stapjes mijn dagelijkse ultieme genotsdrankje toch aan gaan passen. Bewust stapsgewijs in plaats van cold turkey aangezien dat minder wilskracht vereist en je het langzaam maar zeker als een nieuwe gewoonte in je dagelijks leven kunt integreren. Twee stappen vooruit, een stap terug en dan weer twee stappen vooruit. In een jaar tijd ben ik op deze manier van een latte macchiato (da’s heeeel veel melk, waar ik nu al misselijk van word als ik er naar kijk, dus dat is een goed teken), via een café latte (de helft minder melk) overgegaan naar een cappuccino en via een espresso macchiato (met een ieniemini druppel melk) nu geëindigd bij een espresso of een gewone zwarte koffie. Mijn nieuwe dagelijkse ritueel, waar ik inmiddels ook erg van geniet. En ik kan je vertellen, mijn buik ook! 🙂