Hoeveel stress ballen liggen er naast jouw bureau?

Je bent een perfectionist, je moet er niet aan denken om fouten te maken en nee zeggen tegen je manager of je collega’s is geen optie. Dan kan het zijn dat je bewust en onbewust veel stress ervaart, je dagelijks met opgetrokken schouders achter je bureau zit en in plaats van slapen lig je ’s nachts lijstjes te maken en werk je de volgende dag in je hoofd alvast vooruit. Want je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Met goed werk afleveren is niets mis. Voor de werkgever ben jij zelfs een fantastische werknemer. Probleem is alleen dat je jezelf continu tekort doet. Je loopt jezelf voorbij. Gaat regelmatig over je eigen grenzen. Dit kun je in principe best lang volhouden. Geen wolkje aan de lucht en alle ballen hangen daarin prima op hun plek. Tot er heel af en toe een bal naar beneden komt vallen. Dat heb je vaak niet eens door, want de allerkleinsten vallen als eerste. Het begint pas op te vallen als je collega’s ineens met jouw bal komen aanzetten. “Ben je deze kwijt?”, vragen ze. Verschrikt kijk je ze aan. “Nee hoor, die is niet van mij”, zeg je met een rood hoofd en je draait je snel weer om met je neus naar de computer. “Nog harder werken”, zegt een stem in je hoofd, “want dit mag je niet nogmaals gebeuren.” Die nacht schrik je ’s nachts ineens wakker. Je zit rechtop in bed. Het zweet breekt je uit. Morgen heb je die presentatie. Daarbij mag echt niets mis gaan. Van slapen komt die nacht niet zoveel meer. De presentatie heb je tig keer in je hoofd afgedraaid. En alle mogelijke doemscenario’s zijn daarbij voorbij gekomen.

De volgende dag gaat de presentatie eigenlijk best goed. Zie je wel, niets aan de hand. Alleen die hartkloppingen er tussen door waren niet zo prettig, maar gelukkig heeft niemand daar iets van gemerkt. Relaxed was echter anders. Toch negeer je deze symptomen en ga je gewoon weer door zoals je het gewend bent. Je bent tenslotte druk en af en toe even rustig ademhalen en ontspannen daar heb je echt geen tijd voor. Na verloop van tijd merk je ineens dat er wat ballen naast je bureau liggen. Waar komen die nou vandaan? Een stem in je zegt: “Negeren, niets aan de hand, eerst deze taak afmaken en dan zien we wel weer verder.” Maar er is ook een stem die vraagt: “Hoe lang houd je dit nog vol? Hoeveel taken komen er nog? Dit is niet leuk meer. Het is toch nooit genoeg.” Maar naast de ballen onder je bureau, negeer je ook deze laatste stem. Overspannenheid of zijn grotere broer, burn-out, ligt op de loer.

Wanneer is het voor jou (goed) genoeg? Wanneer neem jij je rust? Uit ervaring weet ik hoe het is om jezelf voorbij te lopen, de stress die dat veroorzaakt totaal te negeren en uiteindelijk niet meer verder te kunnen. Helaas is het dan vaak te laat. Zit jij met de gebakken peren thuis en je werkgever met zijn handen in het haar. Durf jij het echter aan om naar je manager te gaan en aan te geven dat er teveel op je bordje ligt, dat je een bepaalde opdracht gewoonweg niet alleen aankan of dat je hulp nodig hebt? Zeker voor iemand die het gewend is om alles alleen op te lossen, een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft en “nee” zeggen nooit geleerd heeft, is hulp vragen het beklimmen van een grote berg. Een soort van Kilimanjaro. En hoeveel mensen hebben die berg zomaar en zonder kleerscheuren overwonnen? Dus laat je die berg maar weer voor wat het is. Lekker veilig. Maar als je blijft doen wat je altijd al deed, dan weet je zeker dat er niets verandert. Hoe eng ook, je zult stappen moeten gaan zetten om je situatie te veranderen en je stress kwijt te raken.

Wil je dit graag maar weet je niet hoe? Ik help jou inzicht te krijgen in jouw vaste patronen, leer je om voor jezelf te kiezen en stappen te ondernemen die bij jou passen. Om zo meer rust in je leven en je werk te krijgen. Ik heb zelf jarenlange ervaring met het bedrijfsleven en begrijp daardoor al snel jouw hulpvraag. Waar sta je nu, hoe voel je je nu, hoe heeft dat zover kunnen komen en hoe kun je daar verandering in aanbrengen? Mentaal en fysiek.

Ik bied jou een programma op maat aan. Zodat we er alles uit halen wat voor jou specifiek nodig is. Zodat jij weer kunt bloeien. Op de manier die het beste bij jou past. Zodat je weer kunt doen wat je het liefste doet, met meer plezier en rust. Of je kiest voor iets totaal anders wat nu beter bij je past. Dat kan ook. Geen uitkomst is hetzelfde. En elke keer weer een verrassing. Maar wel een die je met een frisse blik weer vooruit laat kijken. En waardoor je alleen die ballen omhoog houdt die goed zijn voor jou, jouw gezondheid en geluk.

Klaar met die stress en behoefte aan verandering? Maar weet je niet hoe? Vraag dan een gratis en vrijblijvende online adviessessie aan. Dan gaan we samen kijken naar waar jij nu tegenaan loopt en hoe je dat zou kunnen veranderen.