Hoe maak jij jouw wensen en doelen in 2018 waar?

Het nieuwe jaar ligt poedelnaakt voor je en jij mag dit helemaal aankleden zoals je zelf wilt. Wat zou je dan willen? Wat zijn jouw wensen en doelen voor dit nieuwe jaar?

Veel gehoorde voornemens zijn gezonder leven, meer bewegen, minder stress ervaren, minder druk maken om dingen en meer tijd voor jezelf nemen. Deze goede voornemens gaan vaak gepaard met de gedachte: “Vanaf nu ga ik alles echt anders doen!”. Maar hoe dan en hoe maak je dat waar?

Een paar jaar geleden heb ik daarvoor een speciaal schetsblok en een set gekleurde stiften gekocht. In woord en beeld, met mooie kleuren, krabbels, pijlen en wolken schets ik op 1 blakend wit vel al mijn wensen en doelen voor het nieuwe jaar. Elk kwartaal kijk ik wat ik al behaald heb en zet daar dan blije smileys bij. Ja, het heeft een hoog fröbel gehalte, maar door hiermee bezig te zijn en er even naar te kijken maakt me altijd vrolijk.

Wat ik hier zo bijzonder aan vind is dat ik elk kwartaal zie dat ik 1 of meerdere doelen inmiddels heb verwezenlijkt. Ook dingen waarvan ik van tevoren niet had gedacht dat ze me zouden lukken of dat ik het zou durven. Op deze manier je wensen en doelen visualiseren werkt dus positief. Alsof je je wensen bestendigt door ze op te schrijven, eromheen te kleuren, het voor je te zien en in je achterhoofd te prenten. En je er daardoor ongemerkt op aankoerst om ze realiteit te maken.

Soms gaat er bijna een jaar overheen en gebeurt iets nog even op de valreep. Zoals mijn doel om in plaats van hapsnap wat aan beweging te doen er meer regelmaat in te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik me in december ingeschreven bij de sportschool. En niet zomaar een sportschool. Deze is prachtig ingericht, heeft een fijne sfeer, is niet overbevolkt met zwetende Jerommekes, het ruikt er lekker, er staan state of the art apparaten, ze hebben de hele dag door fijne lessen en het zit bij mij om de hoek. Zoals je ziet heb ik dus echt geen enkel excuus om niet te gaan.

Een van mijn vriendinnen moest heel hard lachen toen ik het haar vertelde. Want zij kent mij langer dan vandaag en weet dat ik in mijn leven al heel wat sportscholen na zo’n 3 maanden anoniem heb gesponsord. Maar dit keer heb ik haar ervan kunnen overtuigen dat het nu echt anders is. Ik doe het namelijk voor het eerst niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik moet niet naar de sportschool. Ik wil naar de sportschool. Omdat het goed voelt en ik het met regelmaat bewegen steeds meer begon te missen door mijn voornamelijk zittende beroep. Het gemis aan beweging bracht mij letterlijk in beweging.

Er zijn een paar belangrijke factoren om een goed voornemen, waar je echt iets aan moet doen, energie in moet steken en soms wel eens voor moet afzien, kunt volhouden. Dit noemen ze intrinsieke en extrinsieke motivatie. Je wilt iets echt vanuit jezelf (intrinsiek) en de omstandigheden om het te bereiken zijn positief (extrinsiek). Als je die allebei positief hebt ingevuld, dan kan een goed voornemen zomaar eens een goede gewoonte worden. Zit er onbalans in, dan maakt dat het moeilijker.

Ben je na een dag hard werken bijvoorbeeld zo ontzettend moe bent dat je jezelf van de bank moet sleuren om te gaan sporten. Dan wordt het willen moeten. En kies je vaak voor de minste weerstand. En ga je bijvoorbeeld niet meer sporten, omdat je sportmaatje ermee is opgehouden. Dan mis je de extrinsieke motivatie.

Kijk daar eens naar als je je wensen en doelen op papier zet. Welke komen daaruit voort vanuit je basisgevoel. Vanuit het gevoel dat jij dit vanuit de grond van je hart wilt. En niet omdat je omgeving dat vindt, je hierin aanspoort of er commentaar op levert als je het niet doet. Wat wil jij? En wat heb je ervoor nodig om dat te kunnen bereiken? Beschrijf bij je doelen en wensen daarom ook jouw intrinsieke en extrinsieke motivatie. Dat helpt je om de dingen ook echt waar te kunnen maken.

Afgelopen week heb ik mijn tekening voor 2017 erbij gehaald en ik moest ervan glimlachen. Aangezien ik alles had waargemaakt. Mijn tekening voor komend jaar is inmiddels bijna af. Tip: Het is wel handig om je wensen en doelen enigszins haalbaar te maken. Het winnen van de Staatsloterij is namelijk een prachtige wens, maar deze wordt in de meeste gevallen geen werkelijkheid. Al mag je natuurlijk altijd blijven dromen. 😉

Ik wens jou een bijzonder mooi nieuw jaar toe waarin je al je wensen en doelen verwezenlijkt!

Heb je een vraag na het lezen van dit blog?  Stel deze hier.