• coaching en onbewuste drijfveren

Zelfs als coach kun je leren van je onbewuste drijfveren

Afgelopen week heb ik een bijzondere coachsessie gehad met Christy Melpignano van CMB Coaching. Zij is net als ik coach, maar op een ander vlak. Christy helpt mensen om hun onbewuste drijfveren te ontdekken. En omdat ik vind dat je zelfs als coach nooit te oud bent om te leren en ik van nature altijd nieuwsgierig ben om nog meer over mezelf te ontdekken dan ik inmiddels al weet, heb ik een sessie geboekt.

Waarom doe je de dingen zoals je die doet, waarom vermijd je dingen, wil je dingen anders maar doe je ze uiteindelijk toch weer hetzelfde en waarom irriteer je je aan dingen waar iemand anders totaal geen last van heeft. Dat zegt allemaal iets over jouw persoonlijkheid en vooral iets over jouw drijfveren. Hoe sta jij in het leven en wat doe jij persoonlijk om ervoor te zorgen dat je jezelf het meest comfortabel en veilig voelt. En wat doe of laat jij als dat niet zo is. Op deze vragen krijg je tijdens zo’n sessie allemaal antwoord.

Christy gaat in gesprek met je en stelt zo nu en dan vragen voor verdieping, zoekt naar verbinding van wat je zegt en analyseert alles wat er voorbijkomt. Maar het belangrijkste wat ze daarbij doet is dat ze luistert. Echt luistert. Naar de inhoud, je manier van spreken, je houding en je woordgebruik. Zelfs welke woorden je meer of minder gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld veel het woord ‘nooit’, ‘vrij’, ‘veel’, ‘handig’ of elk ander soort woord dan ook. Dan kan dat iets specifieks zeggen over je persoonlijkheid en je drijfveren. Alles wat je zegt is dus van belang voor de uitkomst, zonder dat je het doorhebt.

En die uitkomst bij mij was ‘spot on’. Echt alles wat ze benoemde kon ik voelen, maar ook direct aannemen. Terwijl ik (en dat is ook een van mijn drijfveren) nooit zomaar wat aanneem, maar altijd graag eerst zelf wil ontdekken, onderzoeken of iets echt wel zo is. Ik wil de dingen zelf kunnen verklaren. Maar ook mijn enthousiasme versus mijn serieusheid. Mijn overtuiging dat het glas altijd half vol is in plaats van leeg. Mijn eigenwijsheid, wat voor mij gewoon de dingen op mijn eigen wijze doen is. En zo ging het nog even door. Ook op dieper niveau. Ik wil graag gelukkig zijn. En schijnbaar onbewust doe ik die dingen die ervoor zorgen dat ik ook echt gelukkig ben. Het starten van mijn eigen praktijk is daar een voorbeeld van.

Ik vond het een uiterst boeiende en leerzame ervaring en ik vond het bijzonder om in 1,5 uur tijd zoveel over mezelf te ontdekken. Ik heb wel vaker workshops of trainingen gedaan, maar daarbij kwamen vaak maar een paar aspecten aan bod die je daarna ook snel weer vergat. Maar met de sessie met Christy krijg je echt een totaalbeeld van wie jij bent en omdat het zo goed klopt, je in je hart raakt. Ik kan zo’n sessie daarom echt aan iedereen aanraden. Of je nu wel of niet aan jezelf wilt werken. Het ontdekken van je persoonlijke drijfveren is altijd van waarde. Voor iedereen.

Ikzelf heb mijn drijfveren inmiddels op mijn bureaublad staan. En als ik iets doe waarvan ik denk: ‘Waarom doe ik dat nou zo?’ Dan kijk ik naar mijn drijfveren en denk ik: ‘Oh ja, natuurlijk.’ En heb ik op dat moment de keuze om hetzelfde te doen of om het anders aan te pakken. Dat laatste is niet altijd makkelijk, want dan kun je voor je gevoel tegen je natuur ingaan, maar de uiteindelijke uitkomst zorgt voor een beter gevoel en groei. Daarbij begrijp je nu ook de uitkomst als je hetzelfde doet als wat je normaal gesproken gewend bent om te doen. En dat bewustzijn is zoveel waard.

Omdat dit zo’n mooi hulpmiddel is om jezelf beter te leren kennen en begrijpen gaan Christy en ik kijken of we haar ontdekkingssessie eventueel in een van mijn programma’s kunnen integreren. Het is meer een idee, waarvoor we nu een zaadje hebben geplant. Mocht er op enig moment een boom uitgroeien, dan laten we dat uiteraard weten.

Heb je na het lezen van dit blog vragen? Stuur mij dan een bericht.