Hoe muziek je de dag door kan helpen

Na een drukke dag reed ik afgelopen vrijdag met de auto naar huis. Meestal laat ik de radio dan uit. Even geen geluid, maar alleen met mezelf, mijn gedachten en de weg voor mij. Nu had ik opeens behoefte aan muziek, maar elke zender was te druk, te veel en te hard. Een teken dat ik overprikkeld was. Resoluut zette ik de radio weer uit. En kreeg ik weer lucht. Toch was daar weer die behoefte aan muziek en daarom zette ik een klassieke zender op. Ik belandde midden in een prachtig concert van Mozart, ‘Grosse messe’ genaamd. En terwijl de violen aanzwollen (ik heb een grote voorliefde voor vioolmuziek) voelde ik de drukte en spanning van me afglijden.

Ik heb wat met muziek. Het heeft voor mij zoveel verschillende functies. Ik kan er tot tranen toe door geraakt worden. Me er helemaal door mee laten slepen. Het maakt me blij en geeft me energie. Maar het werkt voor mij ook heel ontspannend. Ik hou van programma’s als The Voice. Ik kan uren naar muziekclips op YouTube kijken. En ik hou ontzettend van dansen.

Dat dansen doe ik het liefst op goeie housemuziek. Dan vergeet ik de wereld om me heen. Vroeger deed ik dat regelmatig op leuke feestjes. Maar als je op een ‘bepaalde leeftijd’ ergens komt waar je wordt aangesproken met ‘u’ en iemand zegt: “Goh, wat stoer, dat u dit soort dingen nog doet”, (whaah!), dan blijf ik liever thuis. En daar kan ik ook heerlijk dansen. Volume op standje 10. Alle drukte en stress er even uit gooiend. Na een paar nummers kan ik er dan weer helemaal tegenaan. En heb ik direct een leuke work-out gehad.

Muziek is iets van alle tijden. Uit archeologische bronnen blijkt zelfs dat we in de ijstijd al muziek maakten met iets wat leek op kleine fluitjes. Het is voor mensen dus schijnbaar iets belangrijks. Neuropsycholoog Erik Scherder heeft hier zelfs een boek over geschreven; ‘Singing in the brain’. Een tijd geleden heb ik zijn lezing hierover bijgewoond in het Concertgebouw. Daar gaf hij, samen met een klassiek orkest, uitleg over hoe het brein werkt en welke delen in ons brein aangaan bij verschillende soorten muziek. En welk effect dit op ons heeft.

Muziek hielp mij bijvoorbeeld mijn zomerbaantje door toen ik 16 was. Zat ik de hele dag aan de lopende band stickers te plakken op wasmiddel-, shampoo-, doucheschuimflessen, enzovoorts. Ja, dat werd toen met de hand gedaan! Door de luidsprekers klonk de hele dag Sky Radio. Het idee dat het daar de hele dag stil zou zijn geweest, kan ik me niet voorstellen. Muziek maakte het werk minder saai.

In heftige periodes kan muziek ook helpen. Ik moet bijvoorbeeld denken aan een bizarre, maar ook prachtige film die ik ooit heb gezien: ‘Paradise Road”. Die gaat over een vrouwenorkest in een gevangenkamp op Sumatra, waar ze zonder orkest, enkel met hun stem allerlei klassieke stukken instuderen en samen zingen. Een film die je niet zonder tranen doorkomt, dat kan ik je verzekeren. Maar waar de kracht en de functie van muziek zo overduidelijk aanwezig is.

Als ik verdrietig ben helpt muziek mij ook. Of als ik met iets zit wat me zo overweldigd, dat ik het er letterlijk en figuurlijk even uit moet gooien. En dat kan overigens ook iets leuks of spannends zijn, wat als een blij puppy op en neer stuitert om bevrijd te worden. Dan zet ik muziek op waarvan ik de tekst ken en zing ik zo hard mogelijk mee. Toen ik nog in de 20 was had ik daarvoor een favoriet nummer; “Smells like teen spirit” van Nirwana. Hielp altijd. En dan het liefst een paar keer achter elkaar he. Dat werkte het beste. Ik gaf het gevoel dat ik had dan even totaal de ruimte. En daarna kon ik weer rustig door met waar ik mee bezig was.

Volgens Dr. Scherder heeft muziek letterlijk invloed op de werking van ons brein. Afhankelijk van de soort muziek die je opzet, wat je smaak is en waarvoor je het gebruikt. En het effect verschilt ook of je er alleen maar naar luistert of dat je zelf een instrument speelt. Muziek kan je helpen om dingen beter te onthouden of het zorgt ervoor dat je lekkerder, in een flow kunt werken. Ook kan het je rust geven en stress verlagend werken. Bij dit laatste is het dan wel belangrijk dat je van de betreffende muziek houdt. Want ik kan ontspannen bij een concert van Mozart, maar iemand anders kan daar totaal de kriebels van krijgen. En waar ik hoofdpijn krijg van Metallica, daar wordt een heavy metal-fan dan weer heel gelukkig van.

Muziek is onlosmakelijk met mijn leven verbonden. En dat zal altijd zo blijven. Als ik rustig ergens aan wil werken luister ik naar vogel-, zee- of watervalgeluiden (via app: Relax Yoga Music) en tijdens het ontbijt naar een Coffee house-list van Spotify. Ook ga ik graag naar concerten; mijn laatste was die van Wende Snijders, prachtig! En zo nu en dan ga ik stiekem toch nog wel eens naar een dansfeestje. Maar dan wel overdag, tussen leeftijdsgenoten. Dat danst net een beetje lekkerder.

Hoe werkt muziek voor jou? Helpt het jou als je in een bepaalde stemming bent, om te ontspannen of om even te ontladen? En welk soort muziek is dat dan? Kijk eens wat muziek met je doet en gebruik dit bijvoorbeeld als je overvoerd bent, het je allemaal een beetje te veel is en zing keihard mee met je lievelingsnummer, dans je stress eruit of luister naar muziek waar je rustig van wordt. Dat laatste kan tegenwoordig overal. Zet je koptelefoon op, sluit je ogen en ontspan. En weet je trouwens dat de stilte ook als muziek in je oren kan klinken?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Je kunt deze met me delen op mijn Facebookpagina.

Dagelijks help ik mensen weer rust en ruimte in hun hoofd te krijgen. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Vraag dan een gratis en geheel vrijblijvend klikgesprek aan. Het zou zomaar het begin kunnen zijn van minder stress in je lijf en meer rust in je hoofd.

2 + 3 = ?