Positieve energie bewaren in roerige tijden

Leven is als meedeinen op de golven van de zee. Het kan rustig zijn of onstuimig. Je hebt er geen controle over en elke golf kan je verrassen met een onderstroom. Die je met plezier omhoog lift of zonder pardon naar beneden trekt. Met vallen en opstaan probeer ik zoveel mogelijk mee te deinen op deze golven. Dat maakt mijn leven lichter en plezierig en zorgt ervoor dat ik zo nu en dan recht in de ogen van een storm kan kijken, zonder daaraan helemaal ten onder te gaan.

De afgelopen maanden is deze levenszee voor mijn gevoel echter veranderd in een soort van tsunami, die ons dagelijks overspoelt en zich dan weer even terugtrekt. Alles wat normaal en veilig was met zich meenemend. Ik heb geen idee waar dit eindigt. Ik weet alleen dat ik het regelmatig allemaal behoorlijk ingewikkeld vind. Hoe ik ook probeer mee te deinen. Het gevoel geen stip op de horizon te hebben, niet weten waaraan toe te zijn, behalve dat het zo maar kan verkeren. Ieder moment of na elke persconferentie.

Deze tijd vraagt nogal wat van ons. Van onze flexibiliteit. Het loslaten van onze controle. Het gevoel van veiligheid dat wegvalt en waar angst stilletjes de plaats van heeft ingenomen. Keuzes moeten maken waar je normaal gesproken niet eens over na zou willen denken en wat nu gewoon moet. Om te kunnen overleven. Om het hoofd boven water te houden. Om deze tijd aan te kunnen. Allemaal op onze eigen manier.

Persoonlijk heb ik vooral last van de ingewikkelde manier van sociaal contact en de negatieve energie van veel mensen. Wat ervoor zorgt dat ik soms totaal verdrietig een supermarkt uitloop of een tram uitstap. Puur door wat ik om mensen heen voel. Angst, frustratie, boosheid. De gezichten met alleen een paar ogen, de onvriendelijkheid naar elkaar en soms zelfs vijandigheid. Ruzies die ontstaan vanwege het wel/niet volgen van bepaalde regels. En de invulling die mensen daar zelf aan geven. Alsof het controleren en terechtwijzen van anderen het gevoel geeft dat je het zelf allemaal nog best onder controle hebt. In real life, maar ook op social of in andere media.

Om mijn eigen hoofd boven water te houden in deze roerige wateren zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk mijn positieve energie bewaar. Ik mediteer regelmatig, schrijf de dingen van me af, praat over mijn gevoelens met vriendinnen tijdens online kopjes thee en knuffel vaak mijn partner. Ook wandel ik graag. Het liefste in een groene omgeving. Dat geeft rust in mijn hoofd en zorgt ervoor dat ik opgeladen weer thuiskom. Voel ik me aan het einde van de dag toch overprikkeld, dan doe ik een ontspanningsoefening om dit zoveel mogelijk uit mijn lijf te krijgen. Dat kan een yoga- of mindfulness oefening zijn, ik staar wat uit het raam of ik neem een douche en spoel de overprikkeling letterlijk van me af.

Ik voorkom ook zoveel mogelijk overprikkeling door externe factoren. Ik ga alleen een winkel in als het niet anders kan en knik dan vriendelijk naar de ‘ogen’ om mij heen. Om zo toch wat positieve energie te kunnen verspreiden. Verder heb ik de krant inmiddels opgezegd, kijk ik geen journaal meer en laat ik negatieve berichten op social media zoveel mogelijk langs me heen gaan. Dit kan wellicht klinken alsof ik mijn hoofd in het zand steek voor de realiteit. Mij helpt het echter om mijn energie te bewaken en behouden. Om te kunnen geven aan de mensen om mij heen die ik liefheb en in te zetten bij het dagelijks goed begeleiden van mijn hooggevoelige coachees. De berichtgeving die ik nodig heb om ‘binnen de lijntjes te kleuren’, die krijg ik toch wel binnen. Alleen nu gedoseerd en wanneer ik daar zelf voor kies. Zo houd ik de regie op mijn energie en mijn leven. Met licht in mijn hart, wachtend op een zee die langzaam tot rust komt en ervoor zorgt dat we met opluchting en weer normaal kunnen ademhalen.

Ik help dagelijks mensen omgaan met hun hooggevoeligheid. Zeker in tijden kun je die gevoeligheid ervaren als een last. Ik help jou het in te zetten als een kracht. Tijdens een gratis en vrijblijvend klikgesprek maken we kennis met elkaar, kun jij aangeven waar je tegenaan loopt en vertel ik je hoe ik je daarmee kan helpen. Zodat uiteindelijk de stress uit je lijf gaat en er meer rust in je hoofd komt.

Aanvraag gratis klikgesprek

0 + 7 = ?