Een buik om van te houden

Ik heb jarenlang een haat/liefde verhouding gehad met mijn buik. Als ze pijnloos en rustig aanvoelde en zichtbaar plat was (nou ja, een soort van plat met een kleine welving 🙂 dan hield ik van haar en was ik reuzetrots. Dat positieve gevoel, dat houden van kon echter zomaar omslaan in ergernis, me ervoor schamen en haar het liefst ervan af kijken. Gedurende de dag kon ze namelijk langzaam maar zeker opzwellen tot een buik die 5 maanden zwanger leek. Dat gaf bijzondere, bijna ontroerende plaatjes als ik naar mezelf in de spiegel keek, maar leuk is natuurlijk anders.

Iedereen heeft wel eens last van een rommelende, opgezwollen en/of pijnlijke buik. Maar wat doe je als je buik regelmatig of zelfs dagelijks zo voelt? Er zijn tegenwoordig veel voedingsmiddelen waar mensen darmklachten van kunnen krijgen en er zijn bijna even zoveel algemene voedingsadviezen te vinden. Een universeel voedingsadvies dat voor iedereen geldt is er echter niet, want ieder mens is uniek. Waar de ene persoon bijvoorbeeld helemaal geen klachten krijgt van het eten van tarweproducten, zit de ander daarna met buikpijn op de bank. Er is echter wel een vrij eenvoudige methode om uit te zoeken op welke voedingsmiddelen jij persoonlijk wel of niet goed reageert. Het vergt ook wat discipline, maar het is zeker de moeite waard om uit te proberen.

Houd een eetdagboek bij en schrijf daarin op wat je allemaal op een dag eet en drinkt. Noteer hierbij ook het tijdstip, de reden waarom je eet en hoe je je daarna voelt. Zo krijg je langzaam een beeld van jouw voedingspatroon en hoe je daarop reageert. Als je bijvoorbeeld opmerkt dat je na het eten van producten met zuivel regelmatig een opgeblazen gevoel krijgt, stop daar dan drie weken mee. Blijf je eetdagboek bijhouden en houd in de gaten of je verbetering voelt. Na die drie weken voeg je één keer in de drie dagen weer een zuivelproduct toe en dan laat je deze weer twee dagen staan. Weer houd je goed bij hoe je lichaam daarop reageert. Zo kun je testen welk zuivelproducten wel en niet werken voor jou. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld wel klachten bij het eten van koemelkproducten, maar niet van geitenmelkproducten.

Dit hele proces, afhankelijk van het aantal producten waarop je gaat testen, kan zomaar een half jaar duren. Het leert je welke voedingsmiddelen goed voor jou zijn, maar het geeft je ook inzicht in je voedingspatroon en hoe je voor jezelf zorgt. Door deze bewustzijnsontwikkeling maak je op een gegeven moment automatisch andere en betere voedingskeuzes voor jezelf. Waardoor je klachten langzaam en vaak blijvend afnemen.

Door dit eliminatie dieet, zoals het ook wel genoemd wordt, heb ik zelf ook geleerd wat ik wel en niet kan eten en hierdoor is de relatie met mijn buik een stuk beter geworden. Daarnaast leerde ik echter nog iets heel belangrijks. Niet alleen mijn voedingspatroon is van invloed op mijn buik, maar ook mijn gedachten, de persoonlijke keuzes die ik maak en de manier waarop ik mijn leven leid. Ze zeggen niet voor niets dat je darmen je tweede brein zijn. Ik ontdekte dat mijn buik me letterlijk ‘vertelt’ hoe het met me gaat. Zo laat ze zich duidelijk zien en hard van zich horen (!) als ik een paar dagen minder goed voor mezelf heb gezorgd. Dat kan zijn door het hebben van teveel (werk)stress en te weinig slaap, beweging en ontspanning. Mijn buik geeft dan direct een duidelijk signaal af. Of ik het nu leuk vind of niet, mijn buik heeft echt alleen maar het beste met me voor. Haar afwijzen is dus mezelf afwijzen. Op het moment dat ik me dat realiseerde heb ik vrede met haar gesloten en haar geaccepteerd zoals ze is. Hoe ze ook is. Sindsdien beschouw ik haar als mijn beste vriendin en kan ik eerlijk en oprecht zeggen: “Ik hou van mijn buik”. En dat heeft ons beiden tot rust gebracht.