Na de vakantie is alles beter…

We zitten nog midden in de zomertijd. Dat betekent voor veel mensen vakantietijd. Een periode waar verlangend naar wordt uitgekeken. We hebben het met zijn allen zo ontzettend druk, dat we ons al weken, zo niet maanden in gedachte voorbereiden op die ene grote vakantie. En niet kunnen wachten tot het zover is. Maar wat is het waar we dan zo naar uitkijken?

Vakantie is een tijd van bijkomen, onthaasten, even niets moeten, uitrusten, ontspannen, de boel de boel laten, de batterij weer opladen en het hoofd leeg maken. We maken mooie plannen en hebben grote ideeën. En we hangen er soms zelfs belangrijke zaken aan vast.

Een vriend vertelde laatst bijvoorbeeld dat het tussen hem en zijn vriendin niet zo lekker liep. Maar in de vakantie zou het vast allemaal weer goed komen. Mijn buurvrouw zei dat ze in de vakantie eindelijk weer eens goed voor zichzelf ging zorgen en dat ze als een soort van zen-godin terug zou komen. Serieus, ik hoor het haar nog zeggen. En een vriendin ging tijdens de vakantie eens goed nadenken over hoe ze het daarna helemaal anders ging aanpakken. Want de stress die ze nu ervaarde wilde ze niet meer.

Het lijkt wel of de zomervakantie een soort van heilige graal is. Na de vakantie wordt namelijk alles anders, beter, mooier, rustiger. En kom je ‘helemaal in balans’ en als een ‘ander mens’ weer terug.

In de realiteit werkt dat net wat anders. Vaak vertrekken we volkomen gestrest op vakantie. Want het werk moet nog worden afgerond en alles moet zo goed mogelijk worden overgedragen, want stel je eens voor dat het allemaal misgaat net als jij er niet bent. Wat uiteindelijk betekent dat jij op de dag voor je vakantie als laatste nog op kantoor zit en met de adrenaline tot in je tenen naar huis rijdt. Daar moet de boel nog worden ingepakt, een last minute was nog worden gedraaid en hond of goudvis snel worden overgeheveld aan hun oppas. Op het moment dat je in het vliegtuig stapt ben je he-le-maal kapot.

Ikzelf kan me nog herinneren dat ik het meest gestrest op vakantie ging toen ik met 5 projecten tegelijk bezig was en er alles aan had gedaan om de dingen zo over te dragen dat ze gewoon door konden lopen tijdens mijn afwezigheid. Bij terugkomst bleken deze projecten doodleuk gecanceld, ‘on hold’ gezet of ze hadden gewoon gewacht tot ik weer terug was. Want dat bleek eigenlijk prima te kunnen. Had ik me daarvoor van tevoren zo in de stress gewerkt?

Maar goed, ben je eenmaal op weg, dan kun je ontspannen. Dan komt alles zoals gezegd weer goed. Het grote genieten kan beginnen. Vaak is dat ook gewoon echt zo en heb je een heerlijke vakantie, kom je ontspannen en zongebruind weer thuis en heb je het gevoel dat je de hele wereld weer aankunt.

Maar soms werkt dat niet zo. En merk je dat je ook in dat verre, zonnige, heerlijke oord nog steeds loopt te kibbelen met je partner. Omdat je zo moe en overprikkeld bent. Je het moeilijk vindt om je werk uit je hoofd te krijgen. Je stiekem elke dag je mail checkt, terwijl je aan jezelf had beloofd om dat niet te doen. Tussen de bedrijven door geniet je wel van de vakantie en een beetje ontspannen doe je ook echt wel. Maar dat 100% onthaasten, alles loslaten en met een totaal leeg hoofd terugkomen-gevoel, dat lukt je helaas niet.

Dat ontspannen op vakantie lukt mij wel, maar ik moet in het begin altijd wel even acclimatiseren. Ik ben namelijk gevoelig voor verandering. Dus dan is het wennen aan ander eten, een andere omgeving, cultuur, levensritme en klimaat. En aan mijn vriend merk ik dat het werkritme vaak nog in zijn systeem zit. We wandelen bijvoorbeeld veel. Maar de eerste 2 dagen van de vakantie is dat eerder snelwandelen en lijkt het erop alsof we de hele dag een onzichtbare trein moeten halen. Maar gelukkig, op de 3e dag merk ik dan meestal dat de ontspanning een beetje begint in te dalen en kunnen we samen slenterend verder. En komen we allebei met een opgeladen batterij weer thuis.

Waar je ook naar toe gaat, je neemt jezelf altijd mee en dat betekent dat je jezelf ook overal tegenkomt. Daar kun je niet aan ontsnappen en daar is geen Bounty-eiland tegen opgewassen. Vakantie helpt je zeker om uit te rusten. Alleen hoe gestrester je weggaat en hoe leger je batterij is, hoe meer tijd je nodig hebt om deze weer op te laden. Je neemt de stress in je lichaam en hoofd gewoon met je mee het vliegtuig in. En dan zijn 2 á 3 weken vakantie niet voldoende om weer 100% te herstellen.

Na de vakantie voel je je wel uitgerust. Maar eenmaal terug op kantoor heb je weer dezelfde deadlines en werkdruk als ervoor. En binnen een week zit je ook weer op hetzelfde stressniveau als ervoor. Voor je gevoel is er niets veranderd. Sterker nog, er is ook echt niets veranderd. Jij bent nog steeds dezelfde persoon en doet de dingen nog steeds op dezelfde manier. In gedachte kijk je alweer uit naar de volgende vakantie en je kunt niet wachten tot het weer weekend is.

Hoe ik zelf meer rust inbouw? Ik zorg er altijd voor dat ik de eerste paar dagen van de vakantie nog thuis ben. Dat geeft mij de ruimte om rustig mijn koffer in te pakken en de laatste benodigdheden nog bij elkaar te shoppen. Zo ga ik veel relaxter weg. En na de vakantie ben ik ook nog een paar dagen thuis. Zo kan ik weer even ‘landen’. Ik weet natuurlijk niet hoe ruim jij in je vakantiedagen zit, maar al zijn het ervoor en erna maar 2 dagen (weekend telt ook gewoon mee), ik kan deze methode iedereen aanraden.

Daarnaast neem ik ook altijd een mooi notitieboekje mee, waar ik dagelijks mijn gedachtes in van me af schrijf. Ik laat mijn telefoon zoveel mogelijk met rust. Verder kan ik uren lezen. Vind ik het fijn om te wandelen. En zet mij ergens neer, onder een parasol op het strand, een terras, park of pleintje, dan vind ik het heerlijk om alleen maar om me heen te kijken, te luisteren en te ervaren en verder niets. Ten slotte mediteer ik dagelijks of ik doe een mindfulness oefening. Dat helpt mij allemaal goed om mijn hoofd rust te geven, het werk even helemaal los te laten en weer op te laden.

Met die vriend en zijn vriendin is het gelukkig goed gekomen. Mijn buurvrouw kwam wel met een lichter hoofd, maar ook met 3 kilo extra thuis. “Genieten van een lekker wijntje is toch ook voor jezelf zorgen?” En toen ik na een paar dagen aan mijn vriendin vroeg hoe haar vakantie was kreeg ik het antwoord “Vakantie? Jeetje, die ben ik alweer bijna vergeten!” En door ging ze met haar ratrace. Alsof er helemaal niets veranderd was. Alsof haar goede voornemen was verdampt in de Spaanse zon.

Kun je in gedachte nemen met welk verlangen of voornemen jij op vakantie gaat of inmiddels bent geweest? En, hoe is het nu?

Merk je nu dat de vakantie niet voldoende was om van je stressklachten af te komen? Dat je deze net als mijn vriendin binnen 3 dagen alweer vergeten bent? Wil je het vanaf nu anders aanpakken, maar weet je niet hoe? Binnen 4 tot 6 coachsessies help ik jou om op een andere manier om te gaan met jouw dagelijkse stress & bijbehorende klachten. Boek eerst een gratis en vrijblijvend klikgesprek. Dan kunnen we met elkaar kennismaken, geef jij aan wat je nodig hebt en waar je tegenaan loopt en vertel ik hoe ik jou daarbij kan helpen. Je bent van harte welkom.

2 + 0 = ?